Chiar atâta lipsă de bun simţ patriotic toa’şe plagiator Ponta? PSD a negociat cu UDMR, pentru a-şi asigura susţinerea parlamentară a Cabinetului Victor Ponta

9 februarie 2014

Deşi la nivel oficial, copreşedinţii USL par a îngropa securea războiului, în spatele uşilor închise, conducerea PSD a demarat deja o serie de tratative discrete cu liderii UDMR, în scopul de a-şi asigura o viitoare susţinere parlamentară a Cabinetului Ponta – cu aportul UNPR şi PC -, în eventualitatea unei scindări a Uniunii.

Potrivit unor surse si, tatonările PSD-UDMR – care s-au derulat în cursul lunii decembrie, chiar înaintea ,,crizei TVR”, moment în care USL a riscat disoluţia – au fost organizate chiar prin intermediul lui Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale.

asdxsadsGraphic1

 

                    UDMR vrea trei ministere – NO ITVON DRAGO,,OBRAZNICIE’’

Concret, social-democraţii au sondat posibilitatea atragerii unei viitoare susţineri parlamentare, în schimbul căreia formaţiunea lui Kelemen Hunor ar putea fi cooptată la actul guvernării, doar că, în eşalonul secund, prin alocarea unor poziţii de secretari de stat, pe lângă posturile de directori în ministere şi alte agenţii, de care UDMR beneficiază deja. În primă instanţă, politicienii maghiari şi-au manifestat interesul pentru o intrare oficială la guvernare – solicitând chiar acordarea a două-trei portofolii -, dar, lovindu-se de refuzul categoric al pesediştilor, au lăsat să se înţeleagă că ar putea accepta şi varianta unei „discrete” colaborări parlamentare. Facem precizarea că modelul unei astfel de conlucrări a fost brevetat în perioada 2001-2004, când Cabinetul Adrian Năstase a fost susţinut de udemerişti, fără ca aceştia să deţină fotolii ministeriale.

                                                         Sătui de Traian Băsescu

Deşi evenimentele politice s-au precipitat şi negocierile au rămas în coadă de peşte – iar PSD şi PNL par a găsi soluţii de moment pentru a rămâne împreună -, este certă intenţia UDMR de a ieşi din anonimatul micilor jocuri regionale şi de a reveni la masa puterii, folosindu-se din plin de disensiunile din sânul USL. Totodată, demisia avocatului udemerist Peter Eckstein Kovacs din funcţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu – survenită pe fundalul scandalului privitor la Roşia Montană – a răcit total relaţiile pe care Uniunea le mai întreţinea cu Palatul Cotroceni, relaţii care intraseră oricum într-un declin lent, încă din 2012, când şeful statului a solicitat Camerei Deputaţilor să dea undă verde începerii urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely – deputat şi ministru al Mediului, cercetat pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată. Pe de altă parte, udemeriştii sunt sătui de maniera populistă în care Traian Băsescu obişnuieşte să arate cu degetul spre un etern pericol maghiar din Transilvania, ori de câte ori pozează în primul patriot al ţării, pentru a înscrie la capitolul imagine.

                                                             Emisari pentru PPE

Disponibilitatea lui Kelemen Hunor pentru o viitoare colaborare cu PSD este lesne de înţeles. Pe de o parte, la momentul alcătuirii guvernului USL, doar opoziţia vehementă a lui Crin Antonescu a făcut ca UDMR să nu fie cooptată la masa Executivului, aşa cum a intenţionat premierul Victor Ponta, care se declarase deschis negocierilor cu politicienii maghiari. Pe de altă parte, o eventuală conlucrare a pesediştilor cu Uniunea comportă şi o importantă valenţă strategică: UDMR este membră cu ştate vechi a PPE, iar social-democraţii au nevoie de nişte ambasadori redutabili în cadrul acestei mari familii europene, mai ales după episodul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu, când portavocile Cotrocenilor – coordonate de europarlamentarii pedelişti Monica Macovei şi Traian Ungureanu – au trâmbiţat la Bruxelles moartea statului de drept.

                                          Ardealul, ungurii şi bătălia pentru Cotroceni

Potrivit unor surse pesediste, cosmetizarea relaţiilor cu PPE ar reprezenta o mişcare politică înţeleaptă, în condiţiile în care preşedintele se încăpăţânează să peroreze că „România e cu un picior în prăpastie”, iar statul de drept e coborât în bernă – de altfel, e o certitudine că, pe măsură ce se apropie alegerile pentru PE, Traian Băsescu îşi va intensifica tirul, iar acuzaţiile şi scandalurile cu „adresă” europeană vor deveni literă de lege. Totodată, dacă USL se va dovedi un proiect sortit pulverizării, electoratul UDMR devine o miză cât se poate de tentantă, pentru toţi protagoniştii prezidenţialelor, indiferent de culoarea lor politică.

                                              Logica noilor negocieri parlamentare

Pe parcursul ultimei luni, social-democraţii şi-au asigurat atât sprijinul parlamentar al PC – cât şi suportul mediatic al trustului Intact – purtând o serie de tratative cu liderii conservatori cărora le-au făgăduit un fotoliu de europarlamentar pentru Sabin Cutaş. Facem precizarea că, deşi pesediştii se bucură de o largă susţinere la Camera Deputaţilor – PSD, UNPR, PC şi minorităţile naţionale cumulând nu mai puţin de 207 voturi, spre deosebire de PNL, PDL, PPDD şi UDMR care ar strânge, cu chiu cu vai, doar 189 -, la Senat, o nouă majoritate ar fi extrem de fragilă fără concursul Uniunii lui Kelemen Hunor. Concret, dacă PSD şi PC se bazează doar pe 83 de voturi – şi aceasta în condiţiile în care mobilizarea ar merge brici -, PNL, PDL şi PPDD pot strânge 81 de sufragii, ceea ce ridică un mare semn de întrebare asupra majorităţii dorite. În acest sens, cei opt senatori ai UDMR pot face oricând diferenţa. Pe de altă parte, stabilitatea şi soliditatea unei guvernări necesită o largă susţinere parlamentară, mai ales în perspectiva unui an cu importante mize electorale

                                                                                                         Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *