Cinci lucruri inedite despre viaţa lui Putin: cum şi-a cunoscut fosta soţie şi cum şi-a convins mama să-l lase la judo

11 aprilie 2014

Vladimir Putin este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din lume

Kremlinul a confirmat ieri finalizarea divorţului dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi Liudmila, cu care a fost căsătorit aproape 30 de ani. Mai puţin cunoscute sunt însă prima întâlnire a celor doi sau detalii din copilăria preşedintelui rus.

Acum, după anexarea Crimeei de Rusia şi poziţia fermnă a lui Vladimir Putin faţă de protestele pro-europene din Ucraina, preşedintele creşte rapid în ochii ruşilor şi recâştigă sprijinul pierdut ca urmare a crizei economice şi a unui val tot mai puternic de contestare faţă de regimul său.      Însă câteva detalii din viaţa lui Putin dinainte de a deveni unul dintre cei mai puternici oameni din lume aduc o lumină umană asupra imaginii dure. 

1. S-a îndrăgostit de o stewardesă. Biografiile oficiale precizează că Liudmila era studentă atunci când l-a cunoscut pe Vladimir Putin, cu care s-a căsătorit în 1983. De fapt, ea lucra ca însoţitoare de zbor şi şi-a cunoscut viitorul soţ atunci când ea avea o escală de câteva zile la Leningrad (Sankt Petersburg astăzi). „Îmi plăcea viaţa de burlac, dar Liudmila a schimbat asta”, spune Putin în biografia sa autorizată.

 

2. Ca tată, Putin nu este deloc dur. „Întotdeauna le-a răsfăţat, iar eu eram cea care trebuia să le disciplineze”, îşi aminteşte Liudmila. Fosta soţie a preşedintelui îl descrie drept un tată foarte iubitor, care îşi face mereu timp pentru cele două fiice, Maria (28 de ani) şi Ecaterina (27 de ani).

 

3. A avut o aventură. Relaţia dintre Vladimir Putin şi gimnasta Alina Kabayeva este un secret la vedere în toată Rusia. Fosta campionaă olimpică a fost prima la care s-a gândit toată lumea atunci când Vladimir şi Liudmila au anunţat că divorţează. Există chiar voci care susţin că Putin are deja şi un copil cu Alina Kabayeva. Gimnasta, cunoscută pentru o flexibilitate uimitoare, a purtat una dintre torţe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, un proiect-fanion al lui Putin în acest mandat.

 

4. Părinţii lui Putin n-au fost oameni bogaţi. Acum în vârstă de 61 de ani, Vladimir Putin nu s-a născut într-o familie înstărită. „Provin dintr-o familie obişnuită, iar aşa am trăit multă vreme, aproape toată viaţa mea. Am trăit ca o persoană obişnuită, normală şi am păstrat întotdeauna legătura cu asta”, spune Putin în biografie.

Graphic1

Vladimir Putin și Liudmila, în vizită la un restaurant din Moscova, în decembrie 2007

 

 

5. Mama sa nu-l lăsa la judo. „De fiecare dată când plecam la antrenamente, mama mormăia «Iar pleacă să se bată, la luptele lui!»”, îşi aminteşte preşedintele rus. Până la urmă, singurul care a reuşit s-o convingă pe femeie să-i permită lui Vladimir să facă judo a fost antrenorul acestuia.

 

Dr ec Florin Mihai  NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *