Comuniune frăţească şi rugăciune în Patriarhia Moscovei

29 noiembrie 2017

Pr. Eugeniu Rogoti, 04 Decembrie 2017

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a ajuns în cursul zilei de sâmbătă, 2 decembrie, la Moscova, pentru a participa la centenarul restabilirii instituţiei patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Cu această ocazie, Patriarhul României a luat parte la sesiunea festivă de închidere a Sinodului tuturor arhiereilor Patriarhiei Moscovei în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova, iar duminică a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în mănăstirea moscovită ce adăposteşte cinstitele moaşte ale Sfintei Matrona.

DSC_5282_w747_h373_q100La aeroportul Şeremetievo din Moscova, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preafericitul Părinte Daniel, a fost întâmpinată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Veniamin de Orenburg, Preasfinţitul Părinte Irineu de Orsk şi de Excelenţa Sa, Domnul Vasile Soare, Ambasadorul României la Moscova. În această vizită la Moscova, Patriarhul României este însoţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, pr. Michael Tiţa, consilier patriarhal, pr. Ştefan Ababei, consilier patriarhal, arhid. Maxim Ţifui, consilier eparhial, diac. Ionuţ Mavrichi, consilier patriarhal, şi pr. Eugeniu Rogoti.

 

Întâistătătorii şi reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe prezenţi la această sesiune de închidere a Sinodului arhiereilor Bisericii Ruse au subliniat importanţa evenimentului de acum o sută de ani, care a reinstaurat demnitatea patriarhală în Biserica Rusă, dar şi necesitatea mărturisirii comune a credinţei de către toţi creştinii ortodocşi din lume. 
În cuvântul său, Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, a subliniat: „Iubiţi confraţi întru Hristos, vedem sosirea voastră aici ca pe o manifestare a iubirii frăţeşti şi a solidarităţii cu itinerariile îndelungi şi tragice ale Bisericii Ortodoxe Ruse din secolul XX. Vă primim cu deosebită dragoste şi respect, conştienţi fiind de faptul că şi Bisericile pe care le păstoriţi sau reprezentaţi au trecut prin momente grele în istorie. Unele Biserici DSC_5246_w2000_h1333_q100reprezentate aici de Întâistătătorii lor trec şi astăzi prin încercări foarte grele, având pierderi de vieţi omeneşti – membri ai Bisericii. Ne rugăm Domnului să păzească toate Bisericile noastre în unitate pentru ca, în pofida circumstanţelor complexe ale vieţii, plinătatea Bisericii să păstreze conştiinţa necesităţii menținerii acestei unităţi ca pe lumina ochilor. În unitate constă forţa noastră şi prin unitate noi ne manifestăm solidaritatea cu toţi cei care suferă în unicul Trup al Bisericii lui Hristos”. La final, Patriarhul Kiril le-a mulţumit tuturor „tătătorilor şi reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale care au împărtăşit împreună cu arhiereii Patriarhiei Moscovei bucuria împlinirii a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Rusia. Înainte de a declara închisă sesiunea sinodală, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse le-a mulţumit tuturor ierarhilor prezenţi la Sinodul arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse.

Delegaţiile Bisericilor Ortodoxe surori, prezente la Moscova, au fost rugate, ieri, să slujească la bisericile şi mănăstirile din capitala Rusiei. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost îndrumată spre Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Moscova, care adăposteşte moaştele Sfintei Matrona, vieţuitoare în secolul XX, deosebit de cinstită de locuitorii capitalei ruseşti. Delegaţia a fost întâmpinată la mănăstire de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Veniamin de Orenburg, Preasfinţitul Părinte Irineu de Orsk, împreună cu maica stareţă, egumena Teofana Miskina. Liturghia a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi din România şi Rusia. Cuvântul de după Evanghelie din Duminica a 26-a după Rusalii, conform calendarului bisericesc neîndreptat, despre pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina şi intitulat „Hambare pline, iar suflet gol”, a fost rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după Otpust, conform tradiţiei din Biserica Rusă. 
DSC_6056_w2000_h1333_q100
La finalul predicii, Patriarhul României a oferit maicii stareţe Teofana, ca semn de mulţumire pentru primirea călduroasă şi posibilitatea de se închina moaştelor Sfintei Matrona şi ca semn de binecuvântare, o cruce realizată la Atelierele Patriarhiei Române şi o cruce pectorală. De asemenea, la ieşirea din biserică, Patriarhul Daniel a împărţit credincioşilor iconiţe reprezentând Intrarea Macii Domnului în biserică, prăznuită în Rusia pe 4 decembrie.

Maica stareţă Teofana a mulţumit pentru daruri şi pentru bucuria de a primi în mănăstire, prima oară, un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi i-a dăruit Preafericitului Părinte Daniel o icoană a Sfintei Matrona, pictată de maicile mănăstirii. După ieşirea din biserică, în timpul agapei, corul fetelor de la orfelinatul ce funcţionează în cadrul mănăstirii moscovite, îmbrăcate în costume populare, a oferit un concert de cântece religioase şi populare ruseşti.

După-amiaza aceleiași zile, 3 decembrie, delegaţia Bisericii Ortodoxe Române a fost primită de Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, la reşedinţa din Mănăstirea Danilovski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *