DESTIN DE DASCĂL O fostă profesoară de română cerşeşte pentru medicamente

31 ianuarie 2014

Femeia care a învăţat 35 de generaţii de elevi nu întinde mâna, se uită în ochii trecătorilor. Din ce câştigă îşi cumpără pastile pentru inimă şi îşi ajută băiatul, masterand la Stuttgart.

09_Profesoara_EVZ_4780167be9

Doamna Elena are ,,puţin peste 60 de ani” şi s-a pensionat după ce peste 35 de ani a fost profesor de limba şi literatură română în mai multe şcoli din Constanţa, cerşeşte la colţ de stradă. Este drama unui dascăl român, cu pensie infimă, împins de necazurile cotidiene să apeleze la ajutorul celor care îşi pot permite să-i ofere câţiva lei. Nu întinde mâna, te abordează cu politeţe, se uită în ochi şi îţi arată o listă cu nume de medicamente scrise frumos, caligrafic. Sunt medicamente pentru boala ei de inimă care, în total, costă 600 de lei. Doamna profesoară nu are însă atâţia bani, cumpără câte o pastilă, două, în funcţie de cât obţine în urma cerşitului. Mulţi trecători o ignoră . Sunt însă şi oameni care îi oferă bani, chiar şi adolescenţi, unii dintre ei stau de vorbă cu ea şi pleacă impresionaţi. ,,Îmi sărută şi mâna, în semn de respect”, se mândreşte doamna Elena.

                        Doamna profesoară este totuşi demnă şi cochetă

Spune că este văduvă. Soţul ei, fost profesor de fizică, a murit şi acum a rămas singură: ,,Încerc să mă descurc. Eu nu mă cert şi ştiu să vorbesc cu oamenii”. Fiul ei nu ştie că cerşeşte: ,,Are 24 ani şi este plecat în Germania, la Stuttgart, unde îşi face masteratul. Are nevoie de bani, îi mai trimit şi eu cât pot”. Doamna Elena s-a apucat de cerşit în urmă cu un an şi jumătate: ,,Pensia nu îmi ajungea şi mi-am zis că nu e o ruşine dacă încerc să-i conving pe oameni să mă ajute. Atunci aveam nevoie de bani ca să cumpăr vopseluri pentru un proiect pe care îl aveam la o şcoală. Împreună cu copiii m-am oferit să pictez casele memoriale ale scriitorilor români”. Povesteşte că şi-a luat inima în dinţi, şi-a pus cele mai bune haine pe care le avea şi a intrat în mai multe blocuri din cartierul în care locuieşte, în nordul Constanţei: ,,Asta până când un bărbat m-a aruncat pe scări cu atâta ură, încât m-am rostogolit în jos şi am ajuns la spital cu mai multe traumatisme, julituri, eram şi tare speriată”. Cât timp a fost internată, a aflat că este bolnavă de inimă: ,,I-am povestit domnului medic cardiolog prin ce am trecut, că era să mor acolo, şi dumnealui mi-a cerut să nu mai cerşesc, îmi puteam pune sănătatea în pericol”. Nu s-a putut opri, pentru că avea nevoie şi de bani pentru medicamente, iar de când cardiologul a sfătuit-o ,,măcar să nu te mai duci la blocuri”, preferă să cerşească pe stradă.

                                             În timpul verii nu cerşeşte

Din cartierul în care stă ia microbuzul 304 şi se opreşte în centru, lângă farmacii sau lângă magazinul Tomis: ,,Îmi place aici, lumea e mai civilizată”. Stă doar câteva ore şi se întoarce acasă. Trebuie să meargă şi la primărie pentru a-şi depune cererea pentru subvenţionarea căldurii. ,,E frig şi sunt nevoită să-mi pun căciula şi gluga pe cap, nu prea e elegant”, se scuză profesoara când acceptă să fie fotografiată, precizând însă că în timpul verii nu cerşeşte. Explică entuziasmată că ,,micile tablouri pe care le pictez, le vând turiştilor pe plajă cu 5-10 lei. Celor săraci şi cărora le plac tablourile mele, nu le iau bani, le dăruiesc”. Ne luăm la revedere. ,,Vă mulţumesc că aţi vorbit cu mine, data viitoare când ne întâlnim, vă aduc un tablou”. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Constanţa ne-au transmis că ,,doamna profesor Elena S. s-a pensionat mai de mult. Ultima dată, acum 4-5 ani, a predat la un grup şcolar din nordul judeţului”.    Acesta este destinul unui dascăl, a unei profesoare care a predat unor geneaţii de elevi limba şi literatura română? Este grav, umilitor şi dureros domnilor guvernanţi?

                                                                                                             Iosif VARGA

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *