DNA ANCHETEAZĂ SABOTAJUL DE LA CFR. Rute de transport feroviar profitabile, cedate pe şpagă unor firme private

28 februarie 2015

DNA a intrat deja şi în curtea CFR. Procurorii acuză şefii companiei de stat SNTFC ,,CFR – Călători’’ sa că ruinează, contra cost, societatea în favoarea firmelor concurente „căpuşă”. Procurorii anticorupţie au intrat prin surprindere în mai multe sedii administrative ale CFR şi la cele ale partenerilor privaţi de afaceri. Au fost „periate” mai multe adrese din Bucureşti, Braşov şi Ilfov, fiind în principal vizate sediile RC-CF Trans Braşov, Regiotrans, Companiei Naţionale CFR SA şi Regionalei CFR Braşov. Comunicatul oficial al DNA zice că dosarul priveşte infracţiuni de corupţie în domeniul transportului feroviar privat de călători. Directorii companiei sunt acuzaţi că au luat mită de la proprietarii firmelor private pentru a da în concesiune rute de transport feroviar profitabile, dar clasificate drept falimentare.       Printre marii şmecheri de la SNTFC ,,CFR – Călători’’ SA care au favorizat firmele private de transport feroviar de călători s-au aflat foştii directori generali GABRIEL DOROBANŢU şi VASILE SECARĂ care forţaţi de cefrişti şi conducerea Ministerului Transporturilor au demisionat din funcţie

Directorul operatorului feroviar privat Regiotrans, Florin Hădărean, a fost primul audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, acuzat de dare de mită. A fost urmat de Estrella Ştefănescu, şef serviciu în CFR, şi Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, de primire de mită. De asemenea, în afacere este implicat şi Claudiu Dumitrescu director în Ministerul Transporturilor, tot pentru mită.

Licitaţii trucate

DNA susţine, printre altele, că, din 2010 până în prezent, funcţionari din Ministerul Transporturilor şi CFR au favorizat operatorul privat Regiotrans, care ar fi primit, numai în 2011, 182 milioane de lei din subvenţii. Reprezentanţii CFR vizaţi în acest dosar sunt suspectaţi că au transmis informaţii nedestinate publicităţii în scopul atribuirii unor contracte către anumite firme, pentru achiziţia de echipamente scoase la licitaţie de CFR. Costache Nicolau, fost director al CFR Infrastructură Regionala Braşov, este suspectat de luare de mită de la Vasile Fanea, administratorul Vest Construct, pentru favorizarea firmei acestuia la atribuirea unui contract de lucrări.           Totodată, în acest dosar Claudiu Dumitrescu, director în Ministerul Transporturilor, este suspectat că ar fi luat mită de la omul de afaceri braşovean Ganea Iorgu, pentru favorizarea firmei private de transport Feroviar RC-CF Trans.

Copiii Estrellei, naşi pe blat

La rândul ei, Estrella Ştefănescu, şefa Serviciului Urmărire Transporturi din CFR, este acuzată de luare de mită pentru favorizarea unor firme la licitaţii. Ea le-ar fi pus la dispoziţie afaceriştilor Iorgu Ganea şi Costel Comana informaţii despre societăţile concurente, astfel că ei ştiau exact ce oferte să facă pentru a câştiga licitaţiile. Cei doi au câşigat contractul de închiriere integrală a infrastructurii de pe raza Regionalei CFR Timişoara cu firma lor SC RC CF Trans SRL Braşov. Contra acestor servicii, Estrella ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri card de combustibil pentru mii de kilometri, revizie la maşina sa Audi, anvelope, o bicicletă, cazare gratuită pentru ea şi fiica ei la pensiuni, telefoane mobile de ultimă generaţie, un laptop performant, dar şi bani ca să meargă la o nuntă în familie.    În plus,copiii ei au fost angajaţi formal, pe perioada verii, controlori de bilete pe ruta Bucureşti – Constanţa pe care operează curse firma privată Regiotrans, controlată tot de Iorgu Ganea, în present arestat şi Costel Comana care văzându-se încolţit din toate părţile s-a sinucis departe de ţară, după ce a fugit din România ca să nu fie arestat.

La intrarea în sediul DNA, Ştefănescu a declarat că nu are nici o legătură cu cercetările care se fac în acest dosar şi nu ştie de ce a fost adusă.      Vom reveni şi cu alte surprise mai ales despre ,,cinstiţii’’ Gabriel Dorobanţu şi Vasile Secară

                                                                                                                                               Dr ec Florin NAHORNIAC 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *