IPS Ioan Selejan – o conștiință a neamului românesc, un „dur” al Bisericii, un fruntaș al generației

11 februarie 2019

Traieste,vietuieste langa noi,aproape de noi,  o mare personalitate care este si inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

IPS Ioan Salajan, episcopul Harghitei si Covasnei,arhiepiscop onorific, are 62 de ani si pastoreste( de la infiintarea episcopiei-1994)  credinciosii care traiesc in zonele delimitate de cele doua judete.

sinteza-zilei-ce-spune-mitropolitul-banatului-ips-ioan-selejan-despre-gratiere-430669IPS Ioan Salajan, ardelean din zona Bihorului este unul dintre oamenii care au lucrat in tacere   dar cu  eficienta la revigorarea unei parti a acestei natii,reintorcand catre credinta romanii uitati de prin zonele celor doua judete amintite.A desfasurat o munca de constructie de lacase cat si  a increderii oamenilor in Biserica. Poate fi intalnit  prin satele covasnene sau din Harghita oricand gata sa asculte si sa ofere ajutor. Se bucura un respect in aceasta zona cum rar mi-a fost sa intalnesc  fata de oamenii Bisericii.

In aceasi timp IPS Ioan Salajan este socotit  de multi drept un dur al BOR. Daca ne referim  numai la mult discutatul ecumenism despre care  episcopul Hraghitei si Covasnei afirma clar si fara  urma de retinere ca  poatre fi practicat  dar pana la frontiera ortodoxiei…,de aici incolo sau  dincolo de aceasta frontiera nu este cale de  mijloc. Asta inseamna o buna convietuire cu cei ce ne sunt alaturi,respectul pentru religia fiecaruia dar nu  apropieri  ciudate de dragul politicii corecte si a globalizarii catre   „unitate” cum am vazut la unii inalti prelati ai BOR.

IPS Ioan Salajan a candidat la scaunul patriarhal si  a pierdut in favoarea actualului Patriarh….Probabil ca nu venea din  postul de Mitropolit al Moldovei cum este,  sa-i spunem, cutuma…..

IPS Ioan Salajan a refuzat  scaunul de mitropolit al Olteniei cum si pe cel de mitropolit al Dobrogei… Intrebat a  raspuns simplu, dur, dar si  lasand loc de multe: pentru ca nu am gasit sau nu mi-a fost propus un inlocuitor in stare  sa continue ceea ce am facut eu in Harghita si Covasna…

IPS Ioan Salajan are darul scrisului cum putini dintre inaltii nostrii ierahi il au.

Cititi memorabila   pastorala  scrisa de Domnia Sa in intampinarea Sarbatorilor de Paste 2013(http://www.cotidianul.ro/noi-plangem-si-azi-in-aceeasi-limba-romaneasca-212802/).

Din care reiau cateva fragmnte absolut deosebite:

 

Hristos a înviat!

Aceasta este vestea cea bună pe care ne-au adus-o doi îngeri care străjuiau mormântul gol şi giulgiurile zăcând.

…………… 

Oare Se ascunde Hristos de noi ca să nu-L găsim?! A părăsit oare Hristos lumea?!

Nu!

Dar unde L-a găsit totuşi mironosiţa?

Printre lacrimi!

Iată unde Se ascunde şi azi Hristos de noi!

Lacrima este primul rod al omului. Adam, când a fost izgonit din Rai, a plâns, a lăcrimat.

Dumnezeu este izvorul vieţii, iar de atunci, omul, prin har, devine izvorul lacrimilor.

O stâncă, decât să lăcrimeze, mai bine crapă.

Omului, însă, Dumnezeu i-a dat darul lacrimilor, aşa cum i-a dat trandafirului, pe lângă frumuseţe, şi spinii durerii.

Omul, din starea lui paradisiacă, ajunsese un trandafir trist.

Iubiţi fraţi şi surori în Domnul,

M-am întâlnit şi eu cu Hristos, într-o zi, pe cărările pământeşti şi m-a întrebat: fiule, de ce nu plângi şi de ce nu Mă cauţi?

Şi I-am zis: Doamne, oare pe mine m-ai plămădit din stâncă şi nu pot lăcrima?!

Doamne, mai frământă-mă o dată, dar Te rog, pune într-a mea ţărână şi o picătură din scumpul Tău Sânge ce l-ai vărsat pe Crucea Golgotei, ca să pot plânge şi eu şi ca să Te pot căuta!

Doamne, caută-ne Tu şi dă-ne darul lacrimilor pe care l-ai dat mironosiţei!

Pământul este paradisul unde a venit Hristos să Se răstignească pentru mine.

…………..

Golgota se află la o margine de lume unde se mai poate auzi şi azi suspinul Crucii.

……………..

Până unde merge iubirea Sa faţă de noi?!

Până la Răstignire!

………

După cum patria începe pe braţele mamei, tot aşa şi Împărăţia lui Dumnezeu începe pe braţele lui Hristos răstignite pe Crucea de pe Golgota.

Omul nu mai moare, căci Hristos a biruit moartea, iar omul cade din timp în veşnicie.

………..

Pe Cruce, Hristos scrie ecuaţia celei mai mari iubiri: „Eu” sunt „tu” – adică Eu, azi, Mă jertfesc până la moarte pentru tine.

Când voi fi şi eu „tu”?! Când vom trece de la egocentrism la altruism?!

Când vom trece de la heliocentrism la hristocentrism, de la egoism la iubire?!

………

Crucea este altarul iubirii lui Dumnezeu.

Prin Cruce, noi evadăm din viaţă în iubire.

Dumnezeu a urzit lumea din iubire.

Adesea, trandafirul îşi scrie memoria nu cu frumuseţea, ci cu spinii săi.

Hristos i-a lăsat Crucii o poruncă: să nu-şi scrie memoria cu piroanele, ci cu iertare.

Să nu ne căutăm părinţii în morminte, ci în Împărăţia lui Dumnezeu.

Sărută, iubite frate creştine, crucea maicii tale în cimitir, dar n-o mai căuta acolo, căci ea este în Împărăţia lui Dumnezeu.

Pe crucea ei tu ai scris ziua când a trecut la Domnul. Atunci au fost paştile maicii tale.

Azi prăznuim Paştile Domnului nostru Iisus Hristos, mâine paştile părinţilor noştri. Şi apoi ne apropiem fiecare de paştile noastre.

…………

Iubiţilor, v-am scris aceste cuvinte de mângâiere, la acest Sfânt Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. De azi, voi scrie fără cuvinte, căci, abia atunci când scrii fără cuvinte, începi să-I scrii lui Dumnezeu.

 IPS Ioan Salajan, spun oamenii simpli ai Bisericii, este in permanenta supravegheat…. Nu cred ca cineva  poate sa-l urmareasca pe Episcopul Ioan Salajan decat din ura, invidie si prostie… Intre atatia manageri(de la cel din frunte pana la cei marunti) de azi ai Bisericii Ortodoxe Romane, Ioan Salajan este   constiinta care stie sa  cladeasca,  omul care  imbina constructia alaturi de credinta intr-un fel firesc, dand amandorura ceea ce se cuvine.Ioan Salajan este ierarhul de langa noi si alaturi de noi. Nu managerul Bisericii sau Episcopiei  Covasnei si Harghitei… desi  sunt convins ca are harul conducerii, dar o face intr-un fel firesc si neostentativ si nu foarte materialist  cum sunt altii….Uitati-va la modul modest  cum se imbraca.Uitati-va la cele doua extraordinare ctitorii   care s-au cladit sau au ajuns la ceea ce sunt azi :Manastirea de la Izvorul Muresului si cea de la Marcus…Acolose  face  ceva cu adevarat pentru aproapele nostru, acolo nu exista numai viata monahala inchisa…..

Sunt sigur ca Domnia Sa are puterea sa  lupte  si sa mearga pana la capat… Pana la Pastele Lui.Si ca  nu se teme ca este urmarit…. Nu o sa dezvolt acest subiect…

Nu-l cunosc personal pe acest om.

El este unul dintre cei ce, intr-un efort extraordinar  al lucrului la propria-i persoana,   a izbutit sa fie unul din liderii generatiei care are azi 60 de ani. Generatia noastra care cuprinde  oameni ramasi curati si atatia oameni care au muscat adanc din  puroiul  galben al  compromisului.   

 Ioan Salajan care   este si inginer,care a dorit sa se faca regizor de film si care a ajuns cu voia intamplarii  dar mai ales a chemarii,preot,teolog si peste toate un pastor(cratima pe  litera a ) care incearca sa indrepte  catre un tarm naufragiata  societate romaneasca sau macar parte a ei….

Ioan Salajan este unul dintre  fruntasii generatiei noastre si eu mandresc sa fiu coleg de generatie  cu un astfel de om! Am fost la fel( tineri fiind):  am urmat o facultate tehnica  de varf (stiind ca tehnica nu face compromisuri comuniste)  ne-a placut filmul si am vazut mii de filme intr-un mod  devenit cu timpul  profesionist,am scris  si am citit  enorm si la un moment dat in fata valtorii ceausiste ne-am scufundat in tacere… Unii nu au mai revenit niciodata.Altii, precum parintele Ioan Salajan, au revenit  pe alte trepte  si   preluand din cate ceva din  visurile tineretii…

Cel care a realizat Pacea de la Cozia este  de fapt  Patriahul neincoronat al constiintei si al  neamului romanesc de la acest moment……..

Gral-col(r)prof univ dr ec Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *