La multi ani, MARE RUSIA!

11 iunie 2018

12 iunie este ziua aniversara a Federatiei Ruse – cunoscuta si sub numele mai simplu de Ziua Rusiei.

Ziua Rusiei este sarbatorita din 1994 incoace, marcand primul Congres al Reprezentantilor Poporului din Federatia Rusa, in cursul caruia a fost adoptata declaratia privind suveranitatea nationala a Rusiei – la 12 iunie 1990.

vladimir-putin-isi-schimba-obiceiurile-parada-de-9-mai-de-la-moscova-se-va-tine-fara-invitati-straini-44845Declaratia a deschis calea dezvoltarii statului rus pe baza principiilor federalismului constitutional, egalitatii si parteneriatului. Suveranitatea este vazuta drept o conditie naturala si indispensabila a statului.
Declaratia este o victorie a miscarii democratice, dupa caderea comunismului si monopolului puterii. Se pornea de la ideea reformelor pietii si statalitatii puternice, in numele intereselor nationale ale Rusiei.
Crearea functiei de presedinte al Federatiei Ruse si adoptarea noii Constitutii au reflectat, la ac moment, noua realitate. Au fost schimbate si steagul, imnul si emblema Federatiei, pentru a consolida noul stat.
Noul nume al tarii- Federatia Rusa- a fost adoptat la 25 decembrie 1991.
La 2 iunie 1994, un decret prezidential stabilea data de 12 iunie drept ziua nationala a Rusiei.
De principala sarbatoare nationala a rusilor se cinsteste patria-mama, o tara cu o istorie de mii de ani, cu o 0002-putin-1smostenire unica ce reuneste natiuni, teritorii si culturi pe un vast teritoriu geografic.

Oficial, dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991, Rusia a reusit sa construiasca institutii guvernamentale eficiente, sa garanteze libertatile si drepturile cetatenesti, sa garanteze proprietatea si sa dezvolte relatiile federative.
In anii care au trecut de la schimbarea de regim de la Kremlin, Rusia a cunoscut si coborasuri dar si suisuri, reusind, spre lauda sa, sa se intareasca, din punct de vedere economic si pe plan exteReformele economice din anii 1990 au privatizat majoritatea industriei, cu exceptiile notabile ale energiei si apararii, insa ,,anii nebuni” ai privatizarilor au dat nastere clasei „oligarhilor” si unei situatii in care o mana de rusi imparte majoritatea actiunilor din industrie. Este de remarcat ascensiunea iesita din comun a sectorului energetic, competitiv pe plan global si transformat, in ultimii ani, intr-un instrument eficient de politica externa. Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale, al doilea exportator de petrol si al treilea exportator de otel si aluminiu – cu toate acestea, multe ramuri ale industriei nu trec dincolo de granitele tarii, fiind dependente de piata interna.
Economia rusa a fost sever lovita de criza economica, Banca Centrala a Rusiei fiind nevoita sa cheltuiasca o treime din rezervele de 600 de miliarde de dolari pentru a incetini devaluarea rublei.
Declinul economic pare insa a se fi incheiat, economia rusa crescand timid in ultimele luni. Pe termen lung insa, sunt ingrijoratoare reducerea fortei de munca, nivelul ridicat de coruptie si infrastructura in declin.
Pe plan politic, lucrurile nu stau insa la fel de limpede in Rusia. Dupa dificilele mandate ale lui Boris Eltin, in ultimii zece ani, scena politica ruseasca a fost dominata de unul din „greii” politicii mondiale- Vladimir Putin.
Dupa doua mandate cu eficienta dovedita pe plan economic si o discutabila restrangere a libertatilor individuale pe plan social care nu i-a afectat insa popularitatea, Putin a ales sa il propulseze la cea mai inalta functie in stat pe Dmitri Medvedev, ,,multumindu-se” cu pozitia 2- cea de premier.
Adevarata sa maiestrie ca politician se va revela insa abia in 2012, cand majoritatea observatorilor sustin ca se va intoarce in fotoliul de la Kremlin pentru inca un mandat de presedinte.

 Gral-col(r)prof univ dr ec Mihai Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *