Reţete pentru masa de Paşti

19 aprilie 2014

Cozonaci tare buni (1871) / Pulpă de miel umplută / Pască cu orez

În aşteptarea sărbătorilor pascale, e timp destul să răsfoiţi cărţile de bucate, în căutarea reţetelor potrivite pentru a avea o masă îmbelşugată, savuroasă şi, poate, puţin diferită decât în alţi ani. Pentru a vă fi de folos, am selectat noi pentru dumneavoastră câteva reţete culese de la gospodine de pe tot întinsul României.

Cozonaci tare buni (de la 1871)

Pentru a prepara acest fel de cozonaci, se ia una oca de făină şi se amestecă cu una oca de lapte, 150 dramuri (1 dram = 3,18 grame – n.n.) drojdie de bere, un gălbenuş de ou, mestecând-se pâmă face spume, şi apoi se lasă de dospeşte de căldură.

Când aluatul va fi gata, să fie pregătite 75 gălbenuşuri bătute în oală cu jumătate de oca de zahăr, răzătură de la o lămâie, 10 dramuri apă de flori şi un păhărel de rom. Toate acestea, amestecate cu polonicul şi puse în covată, unde sunt puse 4 oca floare de făină (făină de claitate superioară, cernută de două ori – n.n.) şi împreună cu aluatul dospit şi sarea trebuitoare, începeţi a frământa adăugând o litră de lapte, apoi să fie pregătit 175 dramuri unt pe care-l veţi pune în aluat, oprind însă puţin a unge covata cu mâinile.     Se frământă bine până face beşici, se lasă de dospeşte şi se unge o masă uscată cu unt, unde veţi aduna cozonacii.    De voiţi împletiţi, se pune pe hârtie unsă, iar de nu, ungeţi tingirile şi-i puneţi în ele numai pe jumătate. Se lasă apoi de cresc până se umple tingirile, se ung cu ou pe deasupra şi se dau în cuptor.

             Reţetă din volumul ,,Buna Menajeră” (Galaţi, 1871) semnat de Ecaterina Steryadi (colonelu)

 

                Pulpă de miel umplută

O pulpă de miel de aproximativ un kg, 3 ouă, 100 ml ulei de măsline, o legătură de mărar, câte o linguriţă cu pulbere de cimbru, pulbere de mentă, pulbere de rozmarin, sare, piper.    Se alege o pulpă de miel, se scoate carnea de pe os, tăind vinişoarele şi pieliţele. Se taie până avem o ,,foaie” de carne de mărime potrivită. Se sărează şi se condimentează cu piper, pulbere de cimbru, de mentă şi de rozmarin. Se bat 3 ouă spumă, se adaugă puţină sare, piper, o legătură de mărar tocat, se încălzeşte ulei de măsline într-o tigaie de mărime potrivită şi se face o omletă. Se întinde omleta fierbinte peste carnea de miel, se rulează şi se leagă cu aţă de bucătarie sau se prinde în scobitori, să nu se desfacă. Se aşază rulada de miel într-un vas termorezistent, uns cu puţin ulei de măsline, şi se dă la cuptor, la foc potrivit. Din când în când se scoate din cuptor şi se stropeşte carnea cu zeamă care s-a format în vas. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină apă.

Reţetă culeasă de la o gospodină din Slatina, judeţul Olt

                  Pască cu orez

Un kg făină de patiserie, 4 ouă, două gălbenuşuri, 300 ml lapte, 200 g smântână, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahăr tos, un baton de vanilie (sau o esenţă mică de vanilie), coaja rasă de la o lămâie, o linguriţă de sare fină. Pentru umplutură: 250 g orez, un litru lapte, un baton de vanilie, 4 ouă, 100 g zahăr tos, 100 g stafide, o esenţă de rom, coajă rasă de lămâie.

Se pregăteşte mai întâi un aluat ca de cozonac, din ingredientele de mai sus, după care se lasă la crescut două-trei ore.

Orezul se spală şi se fierbe în laptele în care s-a pus şi batonul de vanilie. După ce a fiert bine (devenind cremos), se lasă să se răcească. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, albuşurile se bat spumă. După ce orezul s-a răcit complet, se încorporează în el, pe rând, gălbenuşurile, albuşurile şi aromele. Mai departe se procedează ca la orice altă reţetă de pască.

                                          Reţetă culeasă de la o gospodină din Ineu, judeţul Arad

                                                                                                                                                            Silvia ANDREI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *