Sărbătoarea Sfintelor Paşti, sărbătoarea tuturor creştinilor. Simbolistica mielului de Paşte şi a vinului roşu

19 aprilie 2014

Sărbătorile pascale sunt un amestec de tradiţii religioase şi spirituale. Mielul şi vinul roşu sunt simboluri de bază ale Paştelui. Consumaţi-le ponderat pentru a trece sărbătorile în linişte!

Paştele este cea ma importantă sărbătoare creştină a anului pentru care ne pregătim din timp. Creştinii adevăraţi încep pregătirea printr-o etapă spirituală. Este vorba de postul Paştelui care înseamnă 48 de zile de meditaţie, rugăciune şi abţinere de la mâncarea de origine animală.
De Paşte se sărbătoreşte Învierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, care a fost răstignit pentru păcatele oamenilor şi este o sărbătoare a tuturor creştinilor.
Mielul, ouăle încondeiate, pasca, cozonacul şi vinul roşu fac parte din tradiţiile pascale, fiecare dintre ele având o anumită semnificaţie legată de momentul de dinaintea şi de după răstignirea Mântuitorului.

Mielul, simbol suprem al Sfintelor Paşti

După slujba de Înviere ne întoacem la casele noastre cu lumină şi sărbătorim în jurul unei mese festive, aşa cum se cuvine. Mielul de Paşte şi preparatele obţinute din el tronează pe masă, ca simboluri primordiale ale nopţii luminate.
În întreaga tradiţie creştină, mielul este simbolul lui Iisus care s-a jertfit pentru păcatele lumii. În Vechiul Testament ca şi în Noul Testament, mielul este o imagine simbolică puternică. Iisus a murit pe cruce ca un miel nevinovat.
De pe nicio masă nu trebuie să lipsească carnea de miel preparată în mai multe moduri: friptură de miel, stufat de miel, ciorbă de miel, drob.

Sfaturi de combinaţii corecte ale cărnii de miel

Carnea de miel slabă
se poate combina cu verdeţuri care au un conţinut scăzut de glucide, cu ananas, papaya, fructe uscate. Există şi combinaţii considerate neutre la care putem apela pentru că nu produc reacţii secundare în organism cu: brânzeturi grase, peşte gras, ouă, iaurt, măsline, carne grasă, ulei, smântână.
nu se combină cu lapte, leguminoase, cartofi şi cereale.
Carnea grasă de miel
se combină cu verdeţuri în general. Combinaţii neutre se pot face cu: peşte slab, carne slabă, ouă, leguminoase, cereale, măsline, papaya, ulei, smântână, margarină.
nu se combină cu fructe, miere, lapte.

Vinul roşu, sângele lui Isus

Vinul roşu are o semificaţie foarte importantă legată de momentele care au precedat răstignirea Mântuitorului. La Cina cea de Taină vinul de pe masă a fost roşu, dulce şi amestecat cu apă. Se spune că Iisus a urmat ritualurile unei mese pascale identificând pâinea cu Trupul Său şi vinul cu Sângele Său pe care îl va vărsa pe cruce pentru mântuirea lumii.
De aceea, pentru ca vinul roşu de azi să fie similar celui din vechime trebuie să fie curat, natural. Ideal ar fi ca măcar în noaptea de Înviere să alegem un vin roşu sănătos, fără adaosuri sau coloranţi, tocmai pentru a-l identifica cu simbolul pe care îl reprezintă.

IISUS 14

Cei care îşi prepară singuri vinul ar fi bine să-l obţină prin stoarcerea uşoară a strugurilor, plecându-se de la principiul că vinul este cu atât mai bun cu cât strugurii sunt mai puţin storşi.
Sărbătorile sunt frumoase mai ales dacă le trecem cu bine. Trebuie să fim atenţi să nu transformăm Paştele dintr-o sărbătoare frumoasă şi relaxantă într-un moment de suferinţă. Spun acest lucru dintr-un considerent arhicunoscut: toate preparatele  pe care le facem de Paşte sunt considerate grele şi pot fi cauzele unor probleme digestive şi biliare.
De aceea trebuie să le consumăm ponderat, să încercăm pe cât posibil să facem pauze între diferitele feluri de mâncare şi să nu stropim din abundenţă mâncarea cu vin roşu.
După 48 de zile de Post, introduceţi treptat alimentele din grupele alimentare pe care nu le-aţi consumat. Mâncaţi treptat din felurile de mâncare specifice de Paşte şi nu le amestecaţi între ele. Între mese beţi ceaiuri. Nu este greşit să apelaţi la unele medicamente care ajută digestia.

Prof.  Georgeta AMBERT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *