Sfânta Parascheva

10 octombrie 2018

Sfanta Parascheva  este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei, fiind cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in Romania.

Peste 1 milion de pelerini vin anual sa se inchine la sfintele moaste de Sarbatoarea Sfintei Parascheva.

imgSfanta Parascheva s-a nascut in satul Epivat din Tracia rasariteana, la inceputul secolului al XI-lea, provenind dintr- o familie cu credinta in Dumneazeu. Apoi, la varsta de 15 ani s-a dedicat vietii monahale. In prezent este recunoscuta in special de bisericile ortodoxe din Romania, Grecia, Bulgaria, Rusia si Serbia.

Moastele Sfintei Parascheva au ajuns la Iasi in 1641 pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse la Biserica Sfintii Trei Ierarhi. In popor, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri.

Crestinii cred in puterea moastelor de a face minuni.

De Sarbatoarea Sfintei Parascheva racla cu moastele este scoasa din Mitropolie si plimbata prin oras de mai multi preoti.

Sarbatoarea Sfintei Parascheva – 14 octombrie

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si totodata Hramul Catedralei Mitropolitane din Iasi a devenit, in ultimii 15 ani, o manifestare crestina de amploare pentru zona Moldovei. Cu aceasta ocazie la Iasi ajung in pelerinaj circa 1 milion de pelerini, mare parte dintre acestia asteptand ore in sir la un rand care se intinde pe 2-3 kilometri pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele sfinte.

In general, in ziua de 12 octombrie are loc scoaterea din biserica a raclei Sfintei Parascheva, care este depusa pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Apoi, pe data de 13 octombrie, cand este ziua dedicata sarbatorii, se organizeaza o procesiune pe strazile din jur.

Crestini la Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

In ultimii ani, alaturi de moastele Sfintei Parascheva au mai fost aduse si moaste ale altor sfinti importanti, cum ar fi: Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Nectarie de Eghina si Sf. Andrei. Dupa procesiune, racla sfanta este depusa dn nou in curtea Catedralei Mitropolitane pentru ca pelerinii sa se poata inchina.
De asemenea, dupa Slujba de hram, Primaria organizeaza masa pelerinilor, unde se servesc mancaruri traditionale.

Florin CREŞTINUL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *