Sfatul lui Băsescu pentru Ponta: „Cine foloseşte mesajele consultanţilor americani se opreşte cu capul în gard”. Planul preşedintelui pentru a treia suspendare

22 septembrie 2014

Varianta celei de-a treia suspendări este, în opinia preşedintelui Traian Băsescu, o idee a lui Dan Voiculescu, nu a strategilor americani din jurul lui Victor Ponta. Scenariul lui Băsescu are ca explicaţie o garanţie pentru graţiere pe care fondatorul PC o cere înaintea alegerilor, „pentru propaganda Antenelor”. dacă va fi pusă în practică fără ca însă să reuşească şi demiterea, a treia suspendare va atrage cu sine o cerere de prelungire de mandaat cu încă trei luni, susţine preşedintele. Cât despre implicarea în campania pentru prezidenţiale a strategilor americani, care ar fi venit cu plaanul suspendării, Băsescu i-a sugerat lui Ponta „să ia cifrele”, dar nu şi mesajele lor, pentru că, la acest capitol, „americanii sunt catastrofali”.

Graţierea lui Dan Voiculescu în schimbul susţinerii în campanie electorală prin televiziunile trustului Intact. Acesta ar fi, în scenariul preşedintelui Traian Băsescu, trocul pe care s-ar baza varianta celei de-a treia suspendări a preşedintelui, lansată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„O joacă pe ordinul lui Voiculescu. Au o mare problemă pentru că Voiculescu nu crede nici că Iohannis l-ar graţia, nici că Ponta l-ar suspenda. Aşa că îi forţează să facă graţierea înainte, ca o garanţie pentru propaganda Antenelor. Victor Ponta şi imaginează ce s-ar întâmpla din cauza unei suspendări doar de dragul unui joc politic. N-ar accepta nicio ţară din Europa sau Statele Unite”, a susţinut Băsescu, într-un interviu la B1, arătând că „ar fi extrem de rău pentru România să treacă într-o perioadă de instablitate politică” în situaţia unei suspendări. Argumentul său anti-suspendare a fost legat de punerea în aplicare rapidă a deciziilor luate la Summitul NATO din Ţara Galilor. „Astăzi, am cerut unor instituţii aplicarea unor decizii de la Summitul de la Newport: pregătiţi oferta pentru comandament, pregătiţi depozite, pregătiţi punctul de vedere al Statului Major General cu privire la Forţa de Reacţie Rapidă. Cu cine credeţi că ar putea discuta? Dacă ceva nu le convine, trebuie să sun ori la vicepreşedintele Biden, ori la doamna Merkel, ori la preşedintele Hollande. Asta nu-i joacă”, a ripostat Băsescu.   Dacă scenariul lui Tăriceanu va fi în cele din urmă pus în practică, dar demiterea va eşua şi de această dată, preşedintele susţine că îşi va cere prelungirea mandatului cu încă trei luni, pentru a recupera „salariul şi cotribuţia la asigurările sociale”. „Pentru primele două nu, dar dacă mai fac una sigur cer. De ce? Eu cât am fost suspendat nu am avut salariu, nu am contribuit la sigurările sociale. Dacă mi-ar fi dat salariul puteau să spună că m-au trimis în concediu de odihnă. Dacă mai fac una, pot să-mi trimită, vorba lui Dragnea, mărţişoare la Cotroceni”, şi-a anunţat Băsescu planul.

În plus, susţine preşedintele, ducerea până la capăt a variantei suspendării se poate dovedi riscaantă pentru Victor Ponta. „Dacă o fac, îi înfring şi n-aş vrea să fiu în pielea lui Ponta cu mine înainte de turul doi la Cotroceni. Dacă pe 2 noiembrie avem referendum şi eu nu voi fi demis, ei sunt înfrânţi în turul unu, pot să se ocupe de altceva”, crede Băsescu. Cât despre ideea lansată în spaţiul public că scenariul noii suspendări a fost sugestia lui Mitch Stewart, consultantul lui Victor Ponta care a lucrat în 2008 şi 2012 în campania preşedintelui american Barack Obama, Băsescu s-a arătat mai degrabă rezervat faţă de această variantă. I-a sugerat însă lui Ponta cum să folosească pe americani în campanie. „Vă spun un lucru: americanii au capacitatea de a face o poză foarte bună a situaţiei numerice. Când, pe urmă, trebuie să vină la interpretarea datelor astfel încât ele să răspundă la ce aşteaptă populaţia sunt catastrofali. Vă asigur, că ştiu ce înseamnă să lucrezi cu consultant american. Cine foloseşte message box-ul lor se opreşte direct cu capul în gard. De la americani trebuie să iei cifrele şi atât, pentru că americanii habar n-au cum gândesc românii şi nu înţeleg”, a comentat Băsescu.

                                                                                                                                                     Georgeta AMBERT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *