Sunt sau nu creveţii de post? Ce spun preoţii?

28 februarie 2015

Suntem tentaţi să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post, afirmă preoţii români.

Cei care ţin postul Paştelui ar trebui să mănânce fructe de mare, precum creveţii, doar în zilele în care este dezlegare la peşte. Recomandarea vine din partea reprezentanţilor Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. „Suntem tentaţi să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceştia obişnuiesc să mânce fructe de mare în post chiar şi atunci când nu este dezlegare la peşte”, a declarat pentru gândul părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Cu toate astea, există o parte dintre preoţi care spun că fructele de mare sunt de post şi pot fi mâncate chiar şi în zilele în care nu este dezlegare la peşte. „Unii spun că creveţii sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după provenienţa lor, atunci nu îi mai putem considera de post”, a mai spus părintele Ivanov.      Postul Paştelui începe de luni, 23 februarie, şi durează şase săptămâni. Postul Paştelui se încheie pe data de 12 aprilie, atunci când se va sărbători Învierea Domnului.

                                                                                                                                                         Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *