Țiganul tot țigan rămâne și la plagiat. Universitatea București îi răspunde plagiatorului Ponta : Afirmații calomnioase.Plagiatul este fără echivoc

21 martie 2016

Universitatea din Bucuresti anunta ca ,,in Consiliul de Administratie din data de 2 martie 2016 s-a discutat, intre altele, postarea pe pagina de Facebook a d-lui Victor Viorel Ponta a unor remarci denigratoare la adresa conducerii Universitatii din Bucuresti, preluate si difuzate in mass-media” si arata ca “afirmatia d-lui Victor Ponta ca in mandatul 2012-2016, ca si ulterior, Universitatea din Bucuresti ar fi avut o conducere ‘securista’ este calomnioasa. Falsitatea acestei afirmatii poate fi dovedita fie si numai prin accesarea, pe site-ul UB, a certificatelor CNSAS eliberate pentru membrii conducerii institutiei », arata Universitatea Bucuresti intr-un comunicat transmis astazi.

Cititi comunicatul integral al Universitatii din Bucuresti :                                                                      

,,In Consiliul de Administratie din data de 2 martie 2016 s-a discutat, intre altele, postarea pe pagina de Facebook a d-lui Victor Viorel Ponta a unor remarci denigratoare la adresa conducerii Universitatii din Bucuresti, preluate si difuzate in mass-media. Privitor la aceasta chestiune, Universitatea din Bucuresti face urmatoarele precizari :   

Afirmatia d-lui Victor Ponta ca in mandatul 2012-2016, ca si ulterior, Universitatea din Bucuresti ar fi avut o conducere ‘securista’ este calomnioasa. Falsitatea acestei afirmatii poate fi dovedita fie si numai prin accesarea, pe site-ul UB, a certificatelor CNSAS eliberate pentru membrii conducerii institutiei. La fel de nefondata este si afirmatia ca echipa manageriala a UB a fost impusa de catre Presedintele in exercitiu in 2012, dl. Traian Basescu.

Decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti referitoare plagiatul din teza de doctorat a d-lui Victor Ponta a fost transanta si lipsita de echivoc, bazata pe identificarea unui larg material probatoriu. Solicitarea de retragere si de anulare a titlului si a diplomei obtinute in mod fraudulos de catre dl. Victor Ponta este fireasca si se sprijina pe dovezi incontestabile. Rezultatele analizei efectuate de catre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti pot fi in continuare consultate pe site-ul institutiei, la adresa http ://www.unibuc.ro/n/organizare/comisia-de-etica/Arhiva_cazuri.php. 

 Universitatea din Bucuresti face aceste precizari pentru a evita creditarea, in spatiul public, a unor informatii false ce ar putea leza prestigiul institutiei si isi reafirma hotararea de a consolida, in spiritul adevarului si al dreptatii, etica si integritatea academica in invatamantul romanesc, fara nicio partinire politica, indiferent cine sunt persoanele vizate. »

 Ponta desemneaza responsabili pentru scandalul plagiatului sau : Basescu si securistii

 Victor Ponta acuză, într-o postare pe Facebook, mentalități comuniste din anii ’50 din partea unor ,,securiști” impuși la conducerea Universitatii de fostul președinte Băsescu.

 Mesajul fostului premier :

 ,,În anii ‘50 comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice !     În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru – decizii pe criterii strict politice ! (de 4 ani se ocupă DOAR de teza mea începută în 1999 și finalizata în 2003, cu un subiect « Curtea Penala Internațională » pe care DOAR eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie DOAR pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal DOAR pentru mine). Nu mă consolează faptul că voi câștiga iar în justiție (așa cum am mai câștigat déjà până acum) ! Regret că România are în 2016 metode și mentalități tipice anilor ‘50, că instituții fundamentale sunt conduse de oameni « dirijați » de propriile lor slăbiciuni și « schelete din dulap ». Și regret că numele Universității este murdărit tocmai de cei care ar trebui să îl apere. »

 ***    

Universitatea Bucuresti a cerut acum cateva zile, pentru a treia oara, retragerea titlului de doctor in drept a fostului premier Victor Ponta. Actualul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, a afirmat insa ca legea nu ii permite sa retraga acest titlu.

 Adrian Curaj a declarat că actualul cadru legislativ nu îi conferă dreptul de a retrage un titlu de doctor : ,,Am promis, atunci când mi s-a solicitat la începutul mandatului, un calendar de stabilire a cadrului legislativ potrivit. Suntem în mijlocul lui, informaţiile sunt publice, ştiţi bine. Curând vom avea un cadru robust, astfel încât să putem aborda probleme de sistem, într-un sistem coerent, a spus actualul ministru ». 

Intrebat direct daca poate retrage acest titlul, ministrul a raspuns ,,Nu. Că dacă se putea, se făcea. »    Un grup de profesori universitari l-a somat pe ministrul Educației să nu mai tergiverseze soluționarea problemei plagiatelor și să depolitizeze rapid CNATDCU prin demiterea actualei conduceri și numirea uneia noi.     Universitatea București a anuntat intr-un comunicat ca „a retransmis marți, 1 martie 2016, către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dosarul care probează verdictul de plagiat dat de comisia de profesori experți în drept și de Comisia de Etică a Universității din București în cazul tezei de doctorat a domnului Victor Ponta. Prin adresa menționată, Universitatea din București ormat Ministrului Educației să facă uz de prerogativele pe care i le oferă ormat Lege a Educației nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și să dispună anularea Ordinului de Ministru prin care domnului Victor Ponta i s-a conferit titlul de doctor…”, se arată în comunicatul Universității din București.

       În iunie 2012, Premierul Ponta a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat susţinută la Universitatea Bucureşti, în 2003, sub îndrumarea științifică a premierului Adrian Năstase. După mai multe manipulări marca Ponta, acuze la adresa lui Traian Băsescu şi discuţii ormaticate despre aşa-zisa introducere a ghilimelelor în 2003, CNATDCU, Comisia de Etică a Universității din București şi o comisie ormat din trei profesori de drept de la Universităţile din Sorbona, Strasbourg și București au decis ca lucrarea ar fi plagiată, în timp ce Consiliul Național de Etică, aflat în subordinea ministerului Educaţiei, a decis că nu este plagiată.

 Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei la acel moment, a reorganizat CNATDCU tocmai în zilele în care trebuia să delibereze în privinţa plagiatului lui Ponta, numărul membrilor acestui Consiliu ajungând, din raţiuni de majoritate, de la 20 de membri cât avea iniţial, la 45 de membri. În cele din urmă, ministerul a luat în considerare doar verdictul de neplagiat dat de CNE.

Dr ec Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *