Ultima locomotivă cu abur funcţională a Banatului, expusă la Bucureşti

21 iunie 2014

Ultima locomotivă cu abur funcţională a Banatului, scoasă de mai mulţi ani de pe cea mai veche linie ferată montană românească, ce leagă Oraviţa de Anina, a fost trimisă recet la Bucureşti unde, potrivit presei locale, participă la o expoziţie de profil.

După ce, de-a lungul vremii, a transportat zeci, poate, sute de mii de oameni pe drumul Semeringului Bănaţean, cea dintâi cale ferată din România, „Negruţa”, aşa cum este numită de oamenii locului, ar putea să nu se mai întoarcă pe tarâmurile bănăţene, relatează opiniatimisoarei.ro. Locomotiva de epocă a fost activă pe linia ferată ce înconjoară muntele până în anul 2006. Atunci s-au împlinit 150 de ani de la inaugurarea celei mai vechi linii de cale ferată din România, Anina-Oravița–Baziaș, construită pentru transportul cărbunelui din minele de la Anina. În urmă cu aproximativ 7- 8 ani, unele probleme tehnice, cedarea cazanului și sistemului de conducte hidraulice, au dus la scoaterea din circulație a locomotivei și gararea ei în depoul CFR Oravița, relatează infocs.ro.

Recent, Negruţa a putut fi văzută în Gara din Reşiţa, însă soarta i s-a schimbat după vizita ministrului Transporturilor Dan Şova în judeţul Caraş-Severin.Printr-un ordin al Ministerului Transporturilor semnat în luna mai, a fost dispusă transportarea locomotivei 50047 din depoul Oraviţa în Capitală. Conform presei locale, scopul aducerii Negruţei la Bucureşti ar fi participarea acesteia la o expoziţie cu material rulant de epocă organizată în Gara de Nord. Încă nu sunt cunoscute detalii legate de ce se va întâmpla cu locomotiva după expoziţie, însă pe traseul său feroviar circulă acum o locomotivă electrică, cu vagoane de călători, destinate, în special transportului turiştilor veniţi să admire frumuseţile naturale ale zonei.

                                                                                                                                                      Florin NAHORNIAC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *